Na de coronaperiode is het aantal bezoekers aan Leiden weer aan het stijgen. Het aantal hotelovernachtingen, museumbezoeken, bioscoopbezoeken en passanten in het winkelgebied zijn (bijna) terug op het oude niveau.
In Leiden bevindt zich 586.800 m2 kantoorruimte. Daarvan is 558.400 m2 in gebruik en staat 28.400 m2 leeg. Dat betekent een leegstandspercentage van 4,8%.
Huishoudens in Leiden die bestaan uit een (echt)paar met kinderen hadden in 2023 een gemiddeld besteedbaar huishoudinkomen van € 91.200. Eenpersoonshuishoudens hadden gemiddeld per jaar € 32.400 te besteden.
In 2024 lag het aantal kinderen dat in Leiden geboren is opnieuw onder de duizend. Het gaat hierbij om het aantal nieuwe inwonertjes van onze stad.
Elke twee jaar wordt een groot landelijk onderzoek gehouden onder de Nederlandse bevolking naar leefbaarheid en veiligheid: de Veiligheidsmonitor. De meest recente Veiligheidsmonitor is in 2023 gehouden. In aanvulling op de landelijk uniforme vragenlijst heeft de gemeente Leiden extra vragen aan de Veiligheidsmonitor toegevoegd over straatintimidatie.
Leiden is en wordt steeds internationaler. De afgelopen jaren is het aantal internationale inwoners flink gestegen. Anno 2024 is dit terug te zien in het aantal Leidenaren met een migratieachtergrond (36,5%, grootste deel Marokkaans). Een deel van hen heeft een niet-Nederlandse nationaliteit (13,9% van alle Leidenaren, grootste deel Italiaans).
Jaarlijks verschijnt de Atlas voor Gemeenten, uitgevoerd door Atlas Research. Daarin worden de 50 grootste stedelijke gemeenten van Nederland op een aantal punten met elkaar vergeleken.
Het CBS heeft berekend welk percentage van het inkomen een huishouden besteedt aan wonen. Dat heet de woonquote. Dat betreft de totale woonlasten.