Een ogenblik geduld a.u.b.

Cybercrime in Leiden toegenomen

author: Beleidsonderzoek Leiden

Het aandeel Leidenaren dat slachtoffer is geworden van cybercrime is de afgelopen jaren flink gestegen. Waar in 2017 10% van de Leidenaren hier slachtoffer van werd, was dat in 2019 14%.

Over heel Nederland en de veertig grootste gemeenten gezien was er ook sprake van een stijging, maar minder scherp dan in Leiden. Het gaat hierbij voornamelijk om hacken, maar ook pesten via internet komt veel voor. Bijna de helft van de Leidse slachtoffers is onder de 35 jaar oud. De meeste slachtoffers vielen in het Bos-en Gasthuisdistrict en Binnenstad-Noord, maar het risico om slachtoffer te worden is het grootst in Boerhaave: 23% van de inwoners van deze wijk werd slachtoffer van cybercrime in 2019.

Dit zijn enkele inzichten uit het rapport Cybercrime in Leiden 2020. Uit de publicatie Veiligheid in Cijfers bleek eerder dat het aandeel slachtoffers van cybercrime in Leiden was toegenomen. Om meer inzicht te krijgen in dit thema heeft Beleidsonderzoek een aantal verdiepende analyses omtrent cybercrime uitgevoerd. Via bovenstaande link is het volledige rapport te lezen.