Een ogenblik geduld a.u.b.

Studenten en starters verhuizen vaak naar Den Haag en Amsterdam

author: Beleidsonderzoek Leiden

Het verhuizingendashboard van het CBS laat de verhuisbewegingen van personen tussen en binnen gemeenten zien op een interactieve kaart. De kaarten geven niet alleen een beeld van de algemene verhuisstromen, maar ook van die van specifieke doelgroepen, zoals jonge gezinnen, middeninkomens of studenten.

En nu zijn ook de negen inwonersprofielen, die samen een gedetailleerd beeld geven van de verscheidenheid aan Leidenaren, aan het dashboard toegevoegd.

In het dashboard kun je zien naar welke gemeenten de personen uit de verschillende inwonersprofielen toe verhuisden in 2017 als ze Leiden verlieten. Zo verhuizen de uitwonenden studenten (groep 2) en starters met een huurwoning in de vrije sector (groep 3) vaak naar Den Haag of Amsterdam. De omliggende gemeenten zoals Leiderdorp en Oegstgeest zijn juist weer aantrekkelijk voor de welvarende werknemers met een eigen woning (groep 5) en de zelfstandigen (groep 6). Bijstandsontvangers (groep 7) en gepensioneerden (groep 9) verhuizen relatief weinig naar een andere gemeenten.